ALPENHOORNBOUWERS:

Evenals de MIDWINTERHOORN is de ALPENHOORN al een eeuwenoud  blaasinstrument en ook dit instrument dreigde net als de midwinterhoorn in de vergetelheid te geraken. Een Zwitserse burgemeester uit Bern zag dit gebeuren en gaf opdracht om een aantal alphoorns te bouwen en aan belangstellenden In Grindelwald te geven om hierop te leren blazen. Op dit moment is het in Zwitserland en Oostenrijk en ook daarbuiten weer een instrument dat volop in de belangstelling staat en waarmee diverse festivals worden opgeluisterd en blaaswedstrijden worden gehouden. 

Twee van onze leden hebben in het verleden een alpenhoorn gebouwd en af en toe een demonstratie hierop gegeven (zie hieronder). In december 2019 werd het idee geopperd om met een aantal enthousiastelingen ook zo'n hoorn te bouwen. Na enkel keren brainstormen ging de kogel door de kerk en met 8 personen zijn we in het voorjaar 2020 gestart met hout kopen, zagen, verlijmen, in vorm zagen, boren, schaven, hakken en schuren, dit alles met de bezielende hulp van Piet Zomerdijk en Wim Hilbers en later ook Paul Warmerdam. Zie ook  foto's ALPENHOORN bouwen hieronder. Piet Zomerdijk kreeg uiteindelijk ook de bouwkriebels en heeft in de zomer van 2021 ook een alpenhoorn gebouwd. Vanaf september 2021 gaan we onder leiding van Wim Hilbers om de 14 dagen oefenen om te proberen het blazen op de alpenhoorn onder de knie te krijgen. Dit oefenen gaan we doen in een hele mooie locatie, namelijk het Zwarte Kerkje in Zuidschermer.Oefenen van het blazen op de Alpenhoorn:

Dit voorjaar zijn we gestart met het oefenen op onze alpenhoorns onder leiding van Wim Hilbers. We oefenen om de 14 dagen op de maandagavond van ca 19.30 uur tot ca 21.30 uur meestal verdeeld over twee groepjes. Als je een keertje wilt komen kijken en luisteren ben je natuurlijk van harte welkom, neem van tevoren wel even contact op met Erik Brouwer. 
Tot nu toe hebben we twee keer een kort optreden gegeven n.l. in Wieringerwerf als dank aan de persoon die onze mondstukken heeft gedraaid en op het industrieterrein Beverkoog in Alkmaar  bij:  " DE WAARD STOERE TAFELS"  als dank aan onze houtsponsor Erik de Waard.

ALPENHOORN oefenavonden in 2023

De oefenavonden van de alpenhoornblazers in het eerste halfjaar van 2023 zijn weer om de 14 dagen in Het Zwarte Kerkje in Zuidschermer op de maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Dat zijn:

9, 23 januari

6, 20 februari

6, 20 maart

3, 17 april

1, 15 mei

5, 19 juni (een week verspringen i.v.m. 2de Pinksterdag)